Prácu archeológov umožňuje v mrazivom počasí vykurovaný stan

11.02.2012 Bardejov

Bardejov 11. februára (TASR) - Netradičné riešenie pre realizáciu archeologického výskumu našli v týchto mrazivých dňoch v meste Bardejov. Priaznivé podmienky pre prácu archeológov v exteriéri zabezpečuje vykurovaný stan.
Ako TASR informovala archeologička Vlastivedného múzea so sídlom v Hanušovciach nad Topľou Ivana Malinková, výskum, ktorý realizuje so svojimi spolupracovníkmi na ulici Dlhý rad, je pokračovaním práce, ktorú odštartovali v centre mesta ešte v júni minulého roka.
\"Sme na ulici, ktorá bola v stredoveku v podstate hranicou mesta a na parcele, na ktorej momentálne kopeme, sa nachádza zasypaná mestská obranná priekopa,\" priblížila Malinková.
Na území Bardejova by sa podľa jej slov mali nachádzať štyri obranné múry. \"Ten, ktorý sme našli v rámci realizovaného výskumu, je tretí. Teoreticky by sme mali nájsť niekde aj ten štvrtý.\"
Vykurovaný stan, ktorý umožňuje pokračovanie archeologického výskumu aj napriek mrazivým teplotám, má rozmery šesť krát 10 metrov. \"Vytvorené pracovné podmienky sú tu s ohľadom na aktuálne obdobie roka naozaj ideálne,\" podotkla archeologička.
Malinková odhadla ukončenie archeologického výskumu na pozemku, kde by mala stáť v budúcnosti nová evanjelická fara, ešte na ďalšie dva až tri týždne. \"Ako dlho to nakoniec potrvá, samozrejme závisí aj od toho, čo ešte v zemi nájdeme,\" poznamenala.
Ako dodala, počas archeologického výskumu, ktorý odštartoval vlani, objavila spolu so svojimi spolupracovníkmi v zemine okrem obranného múru viacero fragmentov keramiky, \"našla sa aj minca z roku 1762, čiže pochádza z obdobia vlády Márie Terézie,\" uzavrela Malinková.
 

Vyberte región